O televiziune franceza din grupul Canal+ a fost amendata cu 3 milioane de euro, dupa ce a difuzat o gluma cu caracter homofob in timpul uneia dintre cele mai cunoscute emisiuni ale postului, potrivit unei decizii pronuntate miercuri de Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA), informeaza News.ro citand AFP.

Cyril HanounaFoto: Captura YouTube

Intr-o secventa a unei emisiuni difuzate pe 18 mai, controversatul prezentator de televiziune Cyril Hanouna a sunat in direct diverse persoane care au rapuns la un anunt matrimonial pe care el l-a publicat online, pretinzand ca este bisexual.

Persoanele in cauza, dintre care cele mai multe au fost homosexuale, nu stiau ca vorbesc in direct in programul de televiziune.

Aproximativ 40.000 de telespectatori au reclamat secventa la Consiliul Superior al Audiovizualului, organismul superior care reglementeaza domeniul audiovizual din Franta.

De asemenea, mai multe agentii de publicitate si-au retras reclamele din timpul show-ului, in semn de protest.

Prezentatorul, unul dintre cei mai populari din Franta, mai ales in randul tinerilor, si-a cerut scuze telespectatorilor, dar a negat acuzatiile de homofobie.

Totusi, pentru CSA, Cyril Hanouna a folosit "mai multe clisee si stereotipuri despre homosexuali".

In decizia data, Consiliul a precizat ca "postul C8 a incalcat in mod grav principiul respectarii vietii private si obligatia de a lupta impotriva discriminarilor".

Televiziunea C8 a anuntat ca va contesta decizia CSA si a transmis ca a avut parte de un tratament "discriminatoriu".

"Aceasta este o decizie istorica ce marcheaza o linie rosie: nu se accepta homofobia in mediile franceze, iar homosexualii nu pot fi umiliti la televiziuni si la radio", a spus activistul pentru drepturilor persoanelor homosexuale, Joel Deumier, presedintele asociatiei SOS Homofobia.