Seful Statului Major Interarme al SUA, generalul Joseph Dunford, a publicat joi instructiuni pentru comandantii militari, subliniind ca nu va fi facuta nicio schimbare in politica militara fata de persoanele transgen pana cand secretarului Apararii, Jim Mattis, nu va primi clarificari din partea Casei Albe, relateaza News.ro citand ABC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Stiu ca exista semne de intrebare in legatura cu anuntul de ieri (miercuri - n.r.) privind politica presedintelui vizand persoanele transgen", a spus Dunford intr-un comunicat transmis comandantilor militari, consultat de postul american de televiziune.

"Nu vor exista modificari la politica actuala pana cand ordinul presedintelui nu va fi primit de secretarul Apararii, iar secretarul nu va publica un ghid de implementare", a adaugat seful Statului Major Interarme.

"Intre timp, vom continua sa ne tratam tot personalul cu respect", a insistat generalul. "La fel de important, tinand cont de actuala lupta si de provocarile cu care ne confruntam, ne vom concentra in continuare pe indeplinirea misiunilor care ne-au fost fixate", a precizat el.

Pentagonul a anuntat miercuri ca va revizui "in viitorul apropiat" ghidul pentru armata SUA, dupa ce presedintele Donald Trump a anuntat ca persoanele transgen nu vor avea dreptul sa serveasca in armata americana.

Presedintele american Donald Trump a anuntat miercuri ca el nu le va permite persoanelor transgen sa serveasca in vreun fel in armata Statelor Unite, subliniind ca fortele armate nu pot sa "suporte povara costurilor medicale enorme".

"In urma consultarii cu generalii mei si experti militari, va rog sa luati nota de faptul ca Guvernul Statelor Unite nu va accepta sa primeasca... indivizi transgen sa serveasca in vreun fel in armata americana", a scris Trump pe Twitter.

"Armata noastra trebuie sa se concentreze asupra unei victorii decisive si totale si nu poate suporta povara costurilor medicale enorme si perturbarile pe care l-ar antrena persoanele transgen in armata", a adaugat el.

Aceasta decizie se inscrie in contextul in care o parte a taberei republicane exercita presiuni in vederea repunerii in discutie a masurilor adoptate de administratia lui Barack Obama in favoarea persoanelor transgen - un subiect foarte polemic in Statele Unite, in pofida numarului foarte mic de persoane vizate.

La inceputul lunii, secretarul american al Apararii Jim Mattis a anuntat ca amana cu sase luni, pana la 1 ianuarie 2018, deschiderea recrutarii catre persoane transgen hotarata de Obama.

Potrivit Departamentului Apararii, ar exista intre 2.500 si 7.000 de persoane transgen in randul celor 1,3 milioane de militari americani in serviciul activ.