Presedintele filipinez, Rodrigo Duterte, a declansat o alarma in randul grupurilor pentru drepturile omului dupa ce a amenintat ca va bombarda scolile tribale, acuzandu-i ca ii invata pe elevi sa devina rebeli comunisti, relateazaThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rodrigo Duterte a condamnat, luni, intr-o conferinta de presa televizata, insurgentii pentru distrugerea podurilor si arderea scolilor din mediul rural, dar a declarat ca a crutat scolile indigene Lumad, despre care sustine ca functionau sub control rebel, fara autorizatii guvernamentale.

"Iesiti de-acolo, le spun acum indigenilor. Voi pune sa fie bombardate, inclusiv structurile voastre", a spus presedintele. "Voi folosi fortele armate, fortele aeriene filipineze. Chiar le voi bombarda ... pentru ca lucrati ilegal si ii invatati pe copii sa se razbune impotriva guvernului".

Grupurile pentru drepturile omului i-au cerut sa retraga amenintarea, avertizand ca un astfel de atac ar constitui o crima de razboi.

Human Rights Watch din SUA a declarat ca legea umanitara internationala "interzice atacurile asupra scolilor si a altor structuri civile, cu exceptia cazului in care acestea sunt folosite in scopuri militare", adaugand ca atacurile deliberate asupra civililor, inclusiv studentii si profesorii "reprezinta si o crima de razboi".