Autoritatile italiene au arestat zece persoane in urma unor raiduri desfasurate la peste 75 de ferme din intreaga tara, intr-o operatiune care a vizat conditiile de munca similare sclaviei intalnite in sectorul agricol, transmite marti DPA, preluata de Agerpres.

Intr-unul din cazurile cele mai grave, Polizia di Stato a arestat trei persoane in regiunea Ragusa din sud-estul Siciliei care ii puneau pe culegatorii de rosii sa munceasca in schimburi de 12 ore, platindu-i cu numai 2,50 euro pe ora, se arata intr-un comunicat al politiei.

Operatiunea s-a desfasurat pe parcursul ultimelor patru saptamani in ferme din diferite regiuni ale tarii, din Verona si Forli-Cesena, in nord, pana in Latina (centru) si Legge, Matera, Ragusa, Siracusa, Salerno, Taranto si Vibo Valentio (sud).

Pe langa cele 10 arestari, ofiterii au retinut 24 de persoane pentru urmarire penala, au blocat activitatea a patru ferme si au emis amenzi in suma totala de 108.000 de euro.

Exploatarea lucratorilor reprezinta o problema serioasa in domeniile constructiilor si agriculturii din Italia. Mare parte din miile de migranti africani care ajung in Italia in fiecare saptamana devin victime ale acestui fenomen, prin asa-zisul sistem "caporalato" controlat de mafie. In aprilie, organizatia Medici pentru drepturile omului a publicat un raport privind o tabara din Calabria unde traiau circa 2.500 de culegatori de citrice si pe care a numit-o "cel mai mare ghetou din Italia", aminteste DPA.

Anul trecut, Italia a adoptat o lege "anti-caporalato", care prevede pentru traficantii care recruteaza lucratori ilegali si pentru angajatorii lor pedepse cu inchisoarea de la 1 la 6 ani si amenzi de 500-1.000 de euro pentru fiecare lucrator angajat fara acte.