Comisia Europeana pregateste o metoda comuna ce va fi folosita pentru a vedea daca in unele tari membre calitatea produselor este mai proasta, asa cum sustin unele tari din centrul si estul UE.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Lucram la o metodologie temeinica pentru imbunatatirea testarii produselor alimentare, astfel incat tarile membre sa discute chestiunea pe baze comune si solide, aceleasi pentru toti”, a declarat pentruEUobserverChristian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei.

Mai multe tari central si est-europene au criticat in ultimele luni marile supermarketuri si producatori de alimente ca vand produse de calitate inferioara celor din tarile din vest.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat pe 12 iulieca testele efectuate de Ministerul pe care il conduce si Facultatea de Chimie au aratat ca produsele vandute in supermarketurile din Cehia aveau o cantitate mai mica de ingrediente principale decat versiunile acelorasi produse vandute in Germania.

Bulgaria a demarat la sfarsitul lunii mai o investigatie pan-europeanapentru a dovedi existenta alimentelor de o calitate mai slaba in tara. Ministrul agriculturii si alimentelor de la sud de Dunare, Rumen Porozhahov, a spus ca au fost trimisi experti pentru a cumpara alimente si bauturi din supermarketurile occidentale.

Ministrul roman al agriculturii sustinea in aprilie ca nu poate cumpara produse din Vest. "Sa fie foarte clar: nu putem, nu avem competenta legala de a preleva probe pe teritoriul altui stat. Pentru a ajunge in aceasta faza, am adresat omologilor din 5 state - Germania, Italia, Belgia, Olanda si Franta - o scrisoare prin care ii rog sa ne dea posibilitatea ca expertii nostri, impreuna cu expertii dumnealor, sa preleveze probe in asa fel incat sa le putem compara", a spus Petre Daea.

Uniunea Europeana nu dispune de mijloace legale prin care sa penalizeze producatorii care distribuie sub aceleasi branduri alimente de calitate diferita in statele membre,declara, in februarie, comisarul pentru Sanatate si Siguranta Alimentelor, Vytenis Andriukaitis.

Ministerul ungar al Agriculturii, Sandor Fazekas, a ordonat autoritatii pentru siguranta alimentelor, Nebih, sa compare calitatea a 100 de produse alimentarecomercializate sub aceleasi branduri in tara si strainatate, pentru a vedea daca exista diferente.

Cehia va presa Uniunea Europeana sa interzica vanzarea de produse alimentare inferioarein estul Europei sub acelasi brand ca mancarea mai buna disponibila in cele occidentale, a spus in februarie ministrul agriculturii de la Praga.

De asemenea, autoritatiile slovace au anuntat in urma cu doua saptamani ca au descoperit diferente de gust, compozitie si aspect in aproape zece produse alimentare vandute local, prin comparatie cu aceleasi produse din Germania si Austria.

Europarlamentarul Daniel Buda a solicitat, in luna februarie, ca autoritatile romane sa inceapa o evaluare a calitatii produselor alimentare comercializate in supermarket-uri si sa faca publice datele rezultate.