Martin Schulz a declarat duminică după-amiază că autorităţile germane trebuie să acţioneze imediat pentru a preveni o reluare a crizei migranţilor din 2015, atunci când aproximativ 890.000 de migranţi au intrat într-o perioadă de doar câteva luni în Germania, în cea mai gravă criză migratorie pentru Europa de după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

În septembrie 2015, cancelarul german a deschis graniţele ţării în calea a sute de mii de migranţi, pentru a evita ca un dezastru umanitar să aibă loc la frontiera Germaniei, noteaza News.ro.

Această acţiune a reprezentat o lovitură pentru popularitatea Angelei Merkel şi i-a ridicat temporar în sondaje pe populiştii antiimigraţionişti de la AfD.

Însă, creştin-democraţii au reuşit în ultimii doi ani să-şi recupereze electoratul, iar Angela Merkel este favorită pentru a câştiga un al patrulea mandat la conducerea Germaniei.

Liderii SPD l-au propus pe popularul Martin Schulz pentru poziţia de cancelar, dar în ciuda unui impuls electoral iniţial, social-democraţii sunt cu mult în spatele conservatorilor Angelei Merkel.

Schulz a avertizat cu privire la repetarea crizei migratorii din urmă cu doi ani, după ce peste 93.000 de migranţi originari din ţările sub-sahariene şi din Bangladesh au ajuns de la începutul anului pe coastele Italiei.

”Numerele din Italia sunt îngrijorătoare - mii de persoane în fiecare zi. Dacă nu vrem o reluare a situaţiei prin care am trecut în 2015, atunci trebuie să acţionăm acum, pentru că italienii au ajuns la o limită cu privire la ce pot face”, a declarat candidatul social-democrat într-un interviu din localitatea Aachen.

De asemenea, acesta a precizat că şi alte ţări europene trebuie să dea dovadă de solidaritate şi să-i primească pe refugiaţii din Italia.

Martin Schulz a precizat că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre ajutorul financiar şi logistic pe care ar putea să-l ofere Bruxelles pentru ţările europene ce sunt pregătite să-şi deschidă graniţele în faţa refugiaţilor din Italia.

Într-un alt interviu, politicianul social-democrat a susţinut că situaţia este ”extrem de explozivă” şi a sugerat că ar trebuie să devină o problemă discutată în campania electorală din Germania.

”Aceia care încearcă să obţină mai mult timp şi ignoră subiectul până la alegeri acţionează într-un mod extrem de cinic”, a declarat Schulz.

Însă, numărul migranţilor primiţi în primele şapte luni ale anului de către autorităţile germane a fost mult mai mic prin comparaţie cu ultimii doi ani, potrivit datelor colectate de către ministerul de Interne.