Lovita de un val de frig din primavara, productia de vin frantuzesc va scadea puternic anul acesta si ar putea atinge “un minim istoric”, informeaza ministerul agriculturii de la Paris, citat deGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

“(Estimata) la 37,6 milioane de hectolitri in 2017, recolta este pe cale sa fie cu 17% mai scazuta decat in 2016 si cu 16% mai mica decat media ultimilor cinci ani”, potrivit biroului de statistica al ministerului.

In consecinta, recolta ce va fi culeasa intre august si octombrie in al doilea producator mondial de vin “ar putea atinge un minim istoric si sa fie mai mica decat cea din 1991, an in care, de asemenea, a fost afectata de un inghet sever”.

Unii experti indeamna insa la rabdare, amintind un vechi proverb din domeniu: “August face strugurii, iar septembrie face vinul”.

Doar unii dintre producatorii francezi de vin pastreaza de la an la an o parte de productie pentru a-si proteja afacerea in caz de recolta slaba si doar circa un sfert sunt asigurati contra problemelor cauzate de vreme.