Jurnalistii Die Spiegel au dezvaluit ca patru femei cu cetatenie germana, inclusiv o adolescenta in varsta de 16 ani, au fost retinute de autoritatile irakiene si sunt acuzate ca s-au alaturat in ultimii ani jihadistilor Statului Islamic. Cele patru femei sunt intr-o inchisoare de pe aeroportul din Bagdad si primesc asistenta consulara de la ambasada Germaniei, transmite Reuters, preluata de News.ro.

Diplomatii germani le-au vizitat deja pe cele patru femei din spatele gratiilor, iar acestea sunt intr-o stare buna avand in vedere circumstantele. Acestea risca pedeapsa capitala daca sunt acuzat de autoritatile irakiene de apartenenta la o grupare militanta precum Statul Islamic.

Autoritatile irakiene au prezentat diplomatilor germani o lista cu numele celor patru femei, printre care se numara si adolescenta Londa W. din oraselul Pulsnitz, situat in apropiere de Dresda.

Ministerul de Externe nu a dat informatii despre cele patru femei germane arestate in Irak.

Jurnalistii sustin ca una dintre cele patru femei are origini marocane, iar a doua are pasaport german desi a venit din Cecenia.

Marti, procurorii germani au anuntat ca incearca sa determine daca o adolescenta germana in varsta de 16 ani, care a disparut dupa ce s-a convertit anul trecut la Islam, se numara printre cei 20 de luptatori straini ai Statului Islamic (ISIS) descoperiti de fortele irakiene intr-un tunel subteran de sub Orasul Vechi al Mosulului.

Adolescenta din Pulsnitz, o localitate situata in apropiere de Dresda, era in legatura cu mai multi membri ai gruparii jihadiste pe un chat online s aceasta s-a convertit la Islam.

Inainte de disparitie, procurorii germani o anchetau pentru pregatirea unei actiuni violente de subversiune impotriva autoritatilor statale, dar au fost nevoiti sa suspende investigatia in Germania.

Un numar de 20 de luptatori straini au fost gasiti saptamana trecuta intr-un tunel subteran de sub Orasul Vechi al Mosulului, la doar cateva zile dupa eliberarea orasului de sub ocupatia Statului Islamic.

De asemenea, jihadistii aveau asupra lor arme si centuri sinucigase, potrivit autoritatilor guvernamentale de la Bagdad.

Printre cei 20 de jihadisti se numara cinci cetateni germani, trei rusi, trei turci si doi cetateni din Canada.

Reprezentantii serviciului german de informatii interne BfV estimeaza ca 930 de persoane au plecat in ultimii ani din Germania pentru a se alatura jihadistilor Statului Islamic din Irak si Siria.

De asemenea, pana la 20% dintre aceste persoane sunt femei, care au plecat pentru a se casatorii cu jihadistii ISIS.