Presedintele american Donald Trump a acuzat sambata ziarul New York Times ca ar fi dejucat o incercare a Statelor Unite de a-l ucide pe liderul Statului Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, relateaza Agerpres.

Donald TrumpFoto: Agerpres

"New York Times a dejucat o incercare a Statelor Unite de a-l ucide pe cel mai cautat terorist, Al-Baghdadi", a scris presedintele american pe Twitter, denuntand un exemplu al "agendei nesanatoase (a publicatiei) in materie de securitate nationala", fara a oferi vreo explicatie.

Donald Trump pare sa se refere la declaratiile facute vineri de generalul american Tony Thomas, in cadrul unei conferinte de presa din Aspen (Colorado), in timpul careia el a afirmat ca fortele speciale americane au fost "extrem de aproape" de liderul SI in 2015, insa i-au pierdut urma dupa scurgeri de informatii in presa.

"A fost o pista foarte buna. Din pacate, ea a fost divulgata de un mare ziar national o saptamana mai tarziu si aceasta pista este moarta", a declarat generalul Thomas la un forum de securitate de la Aspen.

"Este necesar ca publicul american sa fie informat cu privire la ceea ce facem. Este de asemenea esential sa recunoastem ca acest lucru impiedica foarte mult capacitatea noastra de a ne face treaba", a adaugat el.

New York Times a publicat in iunie 2015 un articol potrivit caruia fortele americane au intrat in posesia unor cantitati mari de informatii, care detaliau modul in care liderul SI reuseste sa ramana invizibil. Articolul mentiona in special utilizarea de catre liderii jihadisti a sotiilor lor pentru a face schimb de mesaje intre ei.

New York Times a cerut sambata Casei Albe clarificari in legatura cu mesajul postat pe Twitter de Donald Trump.

"Daca presedintele face referire la acest articol din 2015, Pentagonul nu a avut nicio obiectie inainte ca Times sa publice acest articol in 2015 si niciun oficial american nu s-a plans public pana in prezent", a precizat New York Times pe site-ul Politico.

Donald Trump denunta "scurgeri ilegale de informatii" dupa dezvaluirile din Washington Post legate de intalnirea Sessions-Kisliak

Totodata, Donald Trump a denuntat sambata "scurgeri ilegale de informatii", dupa ce jurnalistii Washington Post au dezvaluit ca Jeff Sessions a discutat detalii ale campaniei republicane in timpul intalnirilor pe care le-a avut cu fostul ambasador rus de la Washington, Serghei Kisliak, relateaza News.ro citand BBC.

"O noua scurgere de informatii de la Amazon Washington Post, de data aceasta impotriva Procurorului General Jeff Sessions. Aceste scurgeri ilegale trebuie sa se opreasca, asemenea lui Comey!", a scris presedintele intr-un mesaj postat pe Twitter.

Washington Post este detinut de catre gigantul Amazon, al carui fondator a ajuns in repetate randuri in raza acuzatiilor lansate de liderul de la Casa Alba.

La inceputul saptamanii, presedintele american a declarat intr-un interviu pentru New York Times ca regreta nominalizarea lui Jeff Sessions, acuzandu-l pe acesta ca s-a recuzat din ancheta legata de interferentele Rusiei in alegerile prezidentiale din Statele Unite si presupusele contacte dintre asociatii campaniei Trump si reprezentantii Kremlinului.

Jurnalistii Washington Post au precizat ca dezvaluirile ambasadorului rus despre cele doua conversatii purtate cu Sessions - care era atunci consilier pe politica externa al prezidentiabilului republican Donald Trump - au fost interceptate de catre agentiile de spionaj americane, care se ocupau cu monitorizarea comunicatiilor oficialilor rusi de rang inalt, atat in Statele Unite, cat si in timpul intoarcerii acestora in Rusia.

Sessions a dezmintit in repetate randuri ca a discutat cu oficialii rusi subiecte legate de campania Trump, sustinand ca s-a intalnit doar in capacitatea sa de senator cu Serghei Kisliak.

"Nu am avut niciodata intalniri cu agenti rusi sau intermediari rusi despre campania Trump", a declarat in martie Sessions, atunci cand si-a anuntat decizia de a se recuza din orice problema care tine de ancheta FBI cu privire la interferentele ruse in campania prezidentiala si presupusele contacte dintre asociatii lui Trump si reprezentantii Kremlinului.

Insa, oficialii americani sustin ca aceasta declaratie este in contradictie cu dezvaluirile lui Kisliak despre cele doua intalniri pe care le-a avut cu Sessions in timpul campaniei republicane pentru Casa Alba.

Prima intalnire dintre cei doi a avut loc in aprilie 2016, inainte de un discurs major al miliardarului republican cu privire la politica sa externa, iar a doua a avut loc in iulie 2016, in marja Conventiei Nationale Republicane.

Aceasta discrepanta ar putea sa genereze noi probleme pentru Sessions, intr-un moment in care pozitia sa pare sa fie din ce in ce mai slaba in administratia Trump.