Emirul Qatarului, seicul Tamim bin Hamad Al Thani, a facut vineri un apel la dialog in primul sau discurs televizat de la instituirea blocadei a patru state arabe impotriva tarii sale, relateaza DPA.

"Speram sa rezolvam disputele prin dialog si negocieri", a spus emirul, apreciind eforturile de mediere ale Kuweitului si ale altor tari. Fara a se exprima provocator - dupa aprecierea DPA - el a insistat asupra suveranitatii Qatarului si a respins ideea "impunerii unei tutele" din afara.

Din 5 iunie, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul si Egiptul au rupt relatiile diplomatice cu guvernul de la Doha si au impus o blocada comerciala impotriva Qatarului, sub acuzatia de finantare a terorismului, scrie Agerpres.

Al Thani a denuntat "calomnierea rauvoitoare" a Qatarului printr-o campanie planuita din timp si a apreciat ca asediul s-a reflectat negativ asupra imaginii in lume a statelor din Golf. El a insistat ca viata in emirat decurge normal si si-a laudat poporul pentru modul in care apara suveranitatea tarii.

Cu o zi inainte, emirul emisese un decret de modificare a legii impotriva terorismului, inclusiv prin definirea termenilor "terorist", "crima", "acte teroriste", "entitati teroriste", "inghetarea fondurilor" si "finantarea terorismului".

In ultimele doua saptamani, mai multi diplomati europeni au vizitat tarile din Golf, incercand sa dezamorseze criza inter-araba. Si secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a facut apel la vecinii Qatarului sa reia negocierile, sa ia masuri pozitive si sa renunte la blocada.