Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri, in mijlocul unor relatii tot mai tensionate cu Germania, ca tara sa nu este speriata de "amenintari" si a aparat independenta justitiei turce in fata criticilor Berlinului, relateaza AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: kremlin.ru

"Nu ne pot speria cu aceste amenintari", a declarat Erdogan intr-un discurs la Istanbul, adaugand ca "justitia turca este mai independenta" decat cea germana, scrie Agerpres.

Berlinul, nemultumit de retinerea la Istanbul a unor activisti pentru drepturile omului, inclusiv a unui german, a anuntat joi o "reorientare" a politicii sale vis-r-vis de Turcia cu masuri care risca sa afecteze economic partenerul sau istoric.

Referindu-se la avertismentul lansat de Berlin catre cetatenii germani cu privire la siguranta calatoriilor in Turcia, Erdogan a calificat aceasta masura drept "rau intentionata si nefondata".

El a respins de asemenea informatiile aparute in presa germana, confirmate de seful diplomatiei germane Sigmar Gabriel, potrivit carora Ankara ar fi transmis Berlinului o lista cu 68 de companii germane sau directori de companii, printre care Daimler si BASF, pe care ea ii acuza de sustinere a "terorismului", relateaza AFP si DPA.

"Nu puteti pata imaginea Turciei", a spus el, denuntand aceste informatii ca fiind "o propaganda sinistra".

Masurile decise de la Berlin intervin ca reactie la retinerea unui aparator german al drepturilor omului si a altor cinci activisti, intre care directoarea Amnesty International din Turcia.

In total, noua germani, dintre care patru avand si cetatenie turca, sunt in prezent retinuti in Turcia.