Statele Unite vor interzice cetatenilor americani calatoriile in Coreea de Nord, a anuntat vineri Departamentul de Stat de la Washington, potrivit Agerpres.

Decizia va intra in vigoare in august si este motivata de "riscul serios de arestare si detentie pe termen lung, conform sistemului de aplicare a legilor din Coreea de Nord", a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Heather Nauert, citata de Reuters.

Departamentul de Stat intentioneaza sa publice saptamana viitoare un anunt privind interdictia in Registrul Federal, iar masura va intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicare. Incepand din acel moment, pasapoartele americane nu vor mai putea fi utilizate pentru intrarea in Coreea de Nord sau tranzitul prin aceasta tara, iar americanii care doresc sa mearga acolo vor avea nevoie e pasapoarte cu validare speciala.

Declaratia purtatoarei de cuvant a fost facuta la cateva ore dupa ce doua agentii de turism au dezvaluit intentia Departamentului de Stat.

Cazul recent al studentului american Otto Warmbier, repatriat in iunie in stare grava dupa un an de inchisoare in Coreea de Nord si decedat la scurt timp dupa aceea, nu este singular. In Coreea de Nord au mai fost inchisi doi savanti americani de origine coreeana, un misionar din SUA, un pastor din Canada, trei misionari sud-coreeni, iar Japonia sustine ca regimul nord-coreean a retinut impotriva vointei lor zeci de cetateni niponi.