Comisia Europeana a cerut miercuri guvernului polonez sa "suspende" noile reforme controversate ale sistemului judiciar, care prezinta "riscuri clare pentru independenta justitiei" din aceasta tara, scrie AFP.

Executivul european cere "autoritatilor poloneze sa suspende noile legi si sa reia dialogul" cu Bruxellesul pentru a raspunde in fata "gravelor ingrijorari" legate de respectarea statului de drept, arata Comisia, intr-un comunicat.

"Suntem acum foarte aproape de declansarea articolului 7 din Tratatul UE", sinonim cu posibile sanctiuni precum suspendarea dreptului de vot al Poloniei in cadrul Uniunii, a avertizat vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans.

Dupa ce au atacat justitia constitutionala, conservatorii aflati la putere in Varsovia au lansat o vasta reforma a sistemului juridic, denuntata de opozitie drept o lovitura de stat.

Frans Timmermans a citat mai multe texte contestate, printre care un proiect de lege, in curs de adoptare, care acorda ministerului Justitiei o influenta sporita asupra Curtii Supreme.

Alte texte criticate sunt legate de Consiliul national al magistraturii si care prevede ca membrii sai vor fi alesi de Parlament. Un altul modifica regimul tribunalelor de drept comun, ai caror presedinti vor fi numiti de ministrul Justitiei.

Procedura prevazuta la articolul 7 nu a mai fost niciodata folosita pana acum.

Adeseori descris drept "arma atomica" in panoplia masurilor de care dispune UE impotriva unui stat membru, articolul 7 are nevoie insa de unanimitatea celorlalte state membre pentru a se ajunge la suspendarea dreptului de vot. Iar Ungaria, aliat al Varsoviei, a avertizat deja ca se va opune.