In apele Golfului Persic activeaza o nava americana ce are la bord prima arma activa cu laser, informeaza CNN, care a avut acces exclusiv pe USS Ponce, o nava amfibie de transport.

Arma laser pe o nava americanaFoto: Captura CNN

“Este mai precisa decat gloantele”, a spus capitanul navei Marinei Americane, Christopher Wells.

Acesta a explicat ca, spre deosebire de alte tipuri de armament din dotarea armatei SUA, eficiente doar impotriva unor anumite de tinte, precum cele aeriene sau de suprafata, laserul este foarte versatil si poate fi utilizat impotriva unei game largi de tinte.

LaWS (Laser Weapons System) are un avantaj enorm fata de orice alta arma inventata pana acum: se misca cu viteza luminii, adica de 50.000 de ori mai rapid decat o racheta balistica intercontinentala, noteaza sursa citata

Pentru a realiza un test, echipajul USS Ponce a lansat o drona, care, odata ce a fost luata la tinta, a fost incalzita de laser la o temperatura de mii de grade si a cazut in mare.

"Arunca o cantitate enorma de fotoni catre un obiect care se apropie", a spus locotenentul Cale Hughes, ofiterul pentru sistemul laser.

"Nu ne facem griji pentru viteza vantului, nu ne facem griji in privinta razei de actiune, nu ne facem griji pentru nimic altceva. Suntem capabili sa atacam tinta cu viteza luminii", a explicat el.

Lovitura nu creeaza niciun sunet si este invizibila.

"Opereaza intr-o parte invizibila a spectrului electromagnetic, asa ca nu ii vezi raza, nu face niciun sunet si este incredibil de eficienta in ceea ce face", a adaugat Hughes.

Sistemul de 40 de milioane de dolari are nevoie pentru a opera doar de o sursa de electricitate, obtinuta din propriul generator, iar LaWS este operat doar de trei persoane. Tragerea unui "foc" costa cam un dolar, a mai spus Hughes.