​Coreea de Nord a tinut executii publice pe maluri de rau, in curti de scoli si in piete, cei executati fiind condamnati pentru acuzati precum furtul de cupru din fabrici, distribuirea de ziare sud-coreene si prostitutie, dezvaluie un raport citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul, realizat de o organizatie non-guvernamentala din Seul, afirma ca deciziile extra-judiciare de tinere a executiilor publice sunt influentate adesea de originea “nesanatoasa” a condamnatilor sau de campaniile regimului de a descuraja astfele de fapte.

ONG-ul citat, Transitional Justice Working Group, a spus ca raportul a fost realizat pe baza discutiilor, avute timp de doi ani, cu 275 de dezertori nord-coreeni.

Potrivit acestuia executiile sunt desfasurate in taberele penitenciare pentru a-i speria pe cei care vor sa evadeze, iar executiile publice au loc pentru infractiuni minore, inclusiv pentru furtul de produse precum porumb sau orez din ferme.

Furtul de cabluri electrice si de alte componente din fabrici si distribuirea de publicatii sud-coreene atrag si ele executia, realizata cel mai adesea prin impuscare.

Marturiile dezertorilor arata ca unii sunt batuti pana la moarte, unul dintre cei care a fugit de regimul Kim Jong-un spunand ca “se considera ca in cazul unor infractiuni nu trebuie irosite gloantele”.