Tandemul franco-german se concentreaza pe dezvoltarea unui nou avion de vanatoare, iar Spania, pe achizitionarea de 60 de aparate americane de tip F-35 - care costa 120 de milioane de euro pe unitate -, insa principala amenintare la adresa europenilor - razboiul cibernetic - nu poate fi combatuta cu avioane, relateaza luni cotidianul El Pais, care noteaza ca, in urma cu 20 de ani, acest scenariu al razboiului cibernetic parea de domeniul SF.

Publicatia spaniola aminteste ca in urma cu 10 ani Estonia a fost victima primului atac cibernetic, iar in prezent atacuri cibernetice de anvergura mondiala au loc trimestrial. Si totusi, razboiul cibernetic nu este decat la inceput, avertizeaza El Pais.

Europa risca sa se tranforme in primul camp de lupta cibernetica regional, insa reprezentanti din domeniul securitatii nu elaboreaza mijloace de aparare adecvate - si de aici si succesul atacurilor - si nici nu-si informeaza cetatenii despre acest pericol. Dovada ca pericolul este foarte mare o reprezinta in prezent Ucraina unde, de patru ani de zile, hackeri sustinuti de puteri de stat - Occidentul da vina pe Rusia - provoaca deconectarea retelei electrice, sisteaza accesul la internet sau blocheaza pagini oficiale si retele de telefonie, potrivit Agerpres.