Un inalt oficial anti-tero kurd a declarat luni ca este 99% sigur ca liderul Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi este in viata si se ascunde la sud de orasul sirian Raqqa, in ciuda informatiilor ca a fost ucis, transmite Reuters.

Abu Bakr al-BagdadiFoto: Captura Youtube.com

“Baghdadi este cu siguranta in viata. Nu este mort. Avem informatii ca este in viata. Credem, in proportie de 99% ca este in viata”, a declarat Lahur Talabany.

“Nu uitati ca isi are radacinile in perioada Qaeda din Irak. Se ascundea de fortele de securitate. Stie ce face”, a adaugat acesta.

Despre eluzivul lider SI s-a afirmat in mod frecvent ca a fost ucis sau ranit de cand a aparut la balconul unei moschei din Mosul in 2014 si a proclamat un califat in care el este conducatorul tuturor musulmanilor.

Acum este un fugar, dar ramane un inamic viclean, afirma Talabany, care, ca parte a coalitiei internationale impotriva Stat Islamic, a fost in prima linie a eforturilor de gasire a lui Baghdadi.

Rusia a afirmat ca aproape sigur l-a ucis pe liderul SI intr-un raid aerian din iunie, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului si reprezentanti ai Ayatolahului Kamenei spunand ca al-Baghdadi este mort. Pentagonul a transmis, insa, saptamana trecuta, ca nu are nicio informatie privind decesul acestuia.