Un tribunal britanic l-a condamnat vineri la cinci ani de închisoare pe un cetățean al Regatului Unit care s-a alăturat milițiilor pro-ruse din estul Ucrainei, transmite AFP.

Benjamin Stimson, șomer, în vârstă de 41 de ani, a mers în zona de conflict din Ucraina în 2015. Prezența sa acolo este atestată de un interviu acordat la fața locului televiziunii BBC și de o fotografie a sa cu un pistol-mitralieră Kalașnikov, difuzată în rețeaua Facebook, scrie Agerpres. El a declarat atunci că este "un om provenit din clasa muncitoare, fără loc de muncă" și a afirmat că este gata să ucidă dacă îi este amenințată viața în cadrul unui act de război.

Avocatul lui Stimson a susținut în fața instanței că acesta nu a participat la nicio luptă în cele patru luni cât a stat în Ucraina și a recunoscut doar infracțiunea de facilitare a unor acte teroriste comise de alte persoane.

Judecătorul a apreciat însă că acuzatul "a ajutat miliția prin prezență și implicare" și că este posibil să fi servit drept exemplu și altora, chiar dacă nu avea opinii extremiste.

Stimson este primul cetățean britanic judecat pentru sprijinirea rebelilor din Ucraina. Conflictul de acolo, declanșat în 2014, s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morți. Autoritățile de la Kiev acuză Rusia că susține militar separatiștii, în timp ce Moscova neagă orice implicare.

În Regatul Unit au fost urmăriți penal pentru terorism mai mulți cetățeni care au luptat de partea Statului Islamic în Siria și Irak, dar nu și cei care s-au aflat de cealaltă parte, în special în unități de apărare a kurzilor. Ministerul de interne de la Londra a afirmat de mai multe ori că orice persoană care luptă în străinătate poate comite acte criminale sau de terorism și poate răspunde în fața justiției la revenirea în țară.