Emmanuel Macron "intelege furia" impotriva statului dupa atentatul de la 14 iulie 2016 la Nisa si a promis ca "totul va fi pastrat" in privinta ajutoarelor victimelor terorismului, in alocutiunea pe care a rostit-o in semn de omagiu adus victimelor acestui atac, relateaza AFP.

"Nu voi trece sub tacere aici, in aceasta (vineri) seara, reprosurile care au aparut dupa atac. Furia multora s-a concentrat asupra puterii publice", a spus seful statului.

"Indraznesc sa va spun, ca sef al statului, ca inteleg aceasta furie", a declarat Macron, dupa care a promis ca "totul va fi pastrat" in privinta ajutorarii victimelor.

"Atunci cand se intampla un lucru de neconceput si ne sfasie vietile, cautam cauzele. Si statul trebuie sa-si priveasca responsabilitatile in fata. Iar daca Republica era surda atunci cand fiii si fiicele sale ii strigau durerea si indignarea lor, ea nu va mai fi Republica, ci un regim la capatul puterilor sale", a continuat el, potrivit news.ro.

"Insa vreau sa va spun, de asemenea, ca eu ii cunosc pe conducatorii politici care au preluat atunci situatia. Eu le stiu integritatea si umanitatea. Presedintele Francois Hollande, premierul Manuel Valls, ministrul de Interne Bernard Cazeneuve si, impreuna cu ei, toate serviciile statului au luptat neobosit impotriva terorismului", a salutat el.

O intensa polemica a avut loc dupa atentatul de la Nisa, soldat cu 86 de morti, intre presedintele regiunii, redevenit primar al orasului, Christian Estrosi si Bernard Cazeneuve, pe tema mijloacelor folosite in vederea securizarii Promenade des Anglais.

"Se va face totul pentru ca Republica, statul, puterea publica sa va recastige increderea. Pentru ca aceasta proba de neconceput, in loc sa ne dezbine, sa ne uneasca. I-am promis acest lucru primarului vostru, Christian Estrosi, care s-a mobilizat atat de mult pentru ca statul sa actioneze", a continuat Macron, evocand "o Franta reconciliata".

Seful statului le-a promis victimelor si familiilor lor ca "statul nu (le) va abandona niciodata". "Nici nu va abandona cautarea adevarului, pedepsirea celor vinovati, si nici sustinerea umana, juridica, financiara pe care le-o datoreaza victimelor".

"Statul nu se va sustrage nici datoriei sale fata de claritate, nici datoriei sale de compasiune. Exemplul de demnitate si curaj pe care l-ati dat nu poate, nu trebuie sa se loveasca de raceala birocratica. De aceea cunosc munca depusa aici in ultimii doi ani in vederea recunoasterii situatiei victimelor, dreptului victimelor", a subliniat el.

"Se va pastra totul. De aceea mi-am exprimat dorinta ca toti ministrii vizati sa se angajeze alaturi de victime, sub responsabilitatea unei personalitati cu experienta, care va fi pentru voi garantia ascultarii si eficientei", a spus Macron.

"Stiu, ca de un ajutor juridic, concret, administrativ, dar si de un ajutor in sanatate, transport, pentru copii, viata administrativa si cotidiana este ceea ce aveti nevoie. Acestea toate va vor fi asigurate. Ma prezint, aici, garantul acestui lucru", a promis presedintele.

Magistrata Elisabeth Pelsez a fost desemnata miercuri in functia de delegata interministeriala la Ajutorarea victimelor, in urma unor critici cu privire la desfiintarea unui secretariat de stat pe langa victime, care exista in guvernele precedente.