Seceta din sudul Europei ameninta sa reduca productia de cereale in Italia si in unele parti ale Spaniei la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani si sa loveasca si alte culturi regionale, inclusiv cele de masline si migdale, relateaza Reuters.

Castile si Leon, cele mai mari regiuni de crestere a cerealelor din Spania, au fost afectate in mod deosebit, pierderile de culturi fiind estimate la aproximativ 60-70%.

"Anul acesta nu a fost rau, a fost catastrofal. Nu-mi amintesc un an ca acesta din 1992", a spus Joaquin Antonio Pino, fermier de cereale din Sinlabajos, Avila.

Pino a spus ca multe dintre campurile lui nu fusesera nici macar recoltate, deoarece veniturile provenite din recolte nu ar acoperi salariile muncitorilor care i-au adunat.

In timp ce UE este exportator de grau, Spania si Italia se bazeaza pe importuri din tari precum Franta, Marea Britanie si Ucraina.

Productia spaniola de grau moale se asteapta sa creasca cu peste 40% pana la 5,6 milioane de tone in anul de comercializare 2017-2018, potrivit agentiei Agroinfomarket.

Spania si Italia se numara de asemenea printre principalii producatori mondiali de ulei de masline. Analistii se asteapta ca productia din ambele tari sa scada dar in cazul Italiei este preconizata o scadere semnificativa deoarece seceta este ultima problema cu care se confrunta cultivatorii de masline dupa insectele si parazitii din anii anteriori. International Olive Council se asteapta la o scadere cu 60% a productiei de ulei de masline realizata de Italia.

"Anul acesta a fost primul an in care am udat maslinii. Pana acum nu a fost niciodata nevoie sa facem asta", a declarat Francesco Suatoni, care are aproximativ 4.000 de maslini la marginea orasului Amelia in regiunea Umbria din centrul Italiei.