UE a dat un ultimatum Ungariei prin care avertizeaza guvernul Viktor Orban ca daca nu rezolva probelmele privind legea educatiei in termen de o luna este pasibila de sanctiuni la Curtea Europeana, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Frans Timmermans, presedintele adjunct al Comisiei Europene, a spus ca guvernul ungar are termen o luna sa raspunda acuzatiilor Bruxelles-ului privind faptul ca legea educatiei ar putea duce la inchiderea universitatii din Budapesta ce este finantata de George Soros.

“Asteptam reactia autoritatilor ungare in maxim o luna. Daca raspunsul nu este satisfacator, Comisia poate decide sa se adreseze Curtii”, afirma Timmermans intr-un comunicat de presa.

Intr-o “opinie argumentata” emisa joi, acesta fiind al doilea pas intr-o actiune legala impotriva unui stat membru pentru incalcarea regulilor UE, Comisia afirma ca legea adoptata de guvernul Orban “este impotriva dreptului la libertate academica, a dreptului la educatie si a libertatii de a gestiona o afacere”.

De asemenea, CE a trimis Ungariei o scrisoare in care afirma ca o noua lege ce se referea la organizatiile nonguvernamentale finantate din strainatate nu respecta legislatia UE, aceasta fiind prima etapa a unei actiuni legale a UE.