Negociatorul principal al Uniunii Europene pentru Brexit , Michel Barnier, a declarat ca exista multe diferente opinie cu Marea Britanie in privinta drepturilor cetatenilor, inclusiv asupra rolului instantei UE, problema care trebuia sa fie solutionata inainte de inceperea discutiilor cu privire la o intelegere comerciala, relateaza Reuters. Potrivit lui Barnier, doar Curtea Europeana ar putea garanta aceleasi drepturi expatilor din Marea Britanie.

"Vrem ca cetatenii UE din Marea Britanie sa aiba aceleasi drepturi ca cetatenii britanici care traiesc in UE", a declarat Barnier la o conferinta de presa la Bruxelles, mentionand ca pozitia britanica nu garanteaza in prezent aceste drepturi egale.

Barnier a spus ca Curtea Europeana de Justitie ar trebui sa fie "garantul final" al acestor drepturi si daca Marea Britanie s-ar opune "ar crea incertitudine". Marea Britanie doreste sa reglementeze drepturile cetatenilor in conformitate cu legislatia britanica.

El a spus ca ar trebui sa existe progrese in toate cele trei chestiuni prioritare Brexit inainte ca discutiile sa poata incepe pe probleme comerciale.

"Aceste trei subiecte prioritare pentru prima etapa a negocierilor sunt inseparabile. Cu alte cuvinte, progresul pe unul sau doua dintre aceste subiecte nu va fi suficient pentru a continua discutiile despre relatiile noastre viitoare cu Regatul Unit".