Ramasitele a 71 de victime bosniace recent identificate ale masacrului de la Srebrenita, comis in urma cu 22 de ani in Bosnia, au fost inhumate marti la memorialul dedicat acestui masacru, cel mai sangeros in Europa de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza AFP.

In doar cateva zile, in iulie 1995, peste 8.000 de musulmani, aproape exclusiv barbati si adolescenti care fugeau din enclava de la Srebrenita, au fost masacrati de forte sarbe in Bosnia ale generalului Ratko Mladici. Aceasta baie de sange este considerata un genocid de catre justitia internationala.

Ca in fiecare an, pe 11 iulie, mii de persoane s-au prezentat la memorialul de la Potocari. Ele s-au adunat in jurul celor 71 de sicrie acoperite cu stofa verde si mangaiate de femei care plangeau.

Fata Omerovic, in varsta de 65 de ani, imbratisa pietrele de mormant ale celor doi fii si sotului ei. "Mai am doar o fiica, pe nimeni altcineva", spune ea. Al treilea fiu i-a fost ucis la inceputul razboiului (1992-1995), soldat cu peste 100.000 de morti.

"Cei doi bunici ai mei au fost si ei ucisi. Ei sunt deja inmormantati. Din fericire, corpurile lor au fost gasite intregi", spune Adela Efendic, in varsta de 22 de ani, venita sa-si inmormanteze tatal, ucis la varsta de 35 de ani.

Ramasitele celor 71 de victime - inclusiv ale unui numar de sapte adolescenti si unei femei - s-au alaturat celorlalti 6.439 de morti. Alte 233 de victime au fost inmormantate in alte parti, potrivit Institutului bosniac pentru disparuti. Alte1.000 sunt neidentificabile sau nu au fost gasite.

La Belgrad, presedintele sarb Aleksandr Vucici a repetat ca "o crima teribila (a fost) comisa" la Srebrenita. El a evocat de asemenea crime ale caror victime au fost sarbi, in Balcani, in timpul conflictelor din anii '90 sau in al Doilea Razboi Mondial.

Serbia refuza sa considere masacrul de la Srebrenita un genocid. Mai multi lideri ai opozitiei au pledat in acest sens.

Insa "vorbele lor nu ating statul", a declarat Vucici, care era, in perioada razboaielor din Blacani, un colaborator apropiat al liderului ultranationalist Vojislav Seselj. Vizita sa, in urma cu doi ani, la memorial, a fost patata de incidente.

"Nu poate sa existe o reconciliere fara adevar si fara dreptate", a declarat marti Bakir Izetbegovici, liderul politic al musulmanilor din Bosnia. El i-a indemnat pe sarbi sa "inceteze sa nege genocidul comis aici".

In Parlament, la Belgrad, asociatii au desfasurat o banderoala in semn de omagiu fata de "victimele sarbe nevinovate asasinate de criminali de razboi musulmani" in regiunea Srebrenita.

In timpul conflictului, 3.267 de militari si civili sarbi din aceasta regiune au fost ucisi, potrivit asociatiilor sarbe.

O adunare in memoria celor 8.000 de barbati si baieti asasinati la Srebrenita era programata marti seara in fata sediului presedintiei sarbe.

La Banja Luka, capitala etnicilor sarbi in Bosnia, o manifestatie de sustinere fata de Ratko Mladici prevazuta marti a fost, pana la urma, interzisa.

Radovan Karadzici a fost condamnat de justitia internationala pentru masacrul de la Srebrenita, insa Ratko Mladici asteapta verdictul, prevazut in noiembrie, in cadrul procesului sau.