Miliardarul american George Soros s-a declarat marti "bulversat" de campania de afise "antisemite" finantata de guvernul ungar pentru a denunta influenta sa in Ungaria, scrie AFPO.

"Sunt bulversat de modul in care regimul actual ungar foloseste imageria antisemita in cadrul campaniei sale deliberate de dezinformare", a declarat George Soros, 86 de ani, intr-un comunicat.

Afisul in chestiune, difuzat in mii de exemplare pe strazile din Ungaria, arata un portret al omului de afaceri, razand, alaturi de textul: "Nu-l lasati pe Soros sa rada ultimul".

Sloganul face aluzie la acuzatiile recurente ale puterii ungare, potrivit careia Soros, a carui fundatie finanteaa numeroase ONG-uri in Europa centrala si in Balcani, incearca sa intervina in politica interna fortand Ungaria sa primeasca refugiati.

Presa locala a scris ca pe unele afise au fost scrise cu graffiti mesaje antisemite.

Guvernul Viktor Orban a refuzat sa anuleze campania, invocand datoria de a apara patria. Autoritatile il acuza pe "miliardarul speculator" ca vrea sa isi foloseasca averea pentru a "instala un milion de migranti" anual in Ungaria si in UE.