Statele Unite vor vinde Marii Britanii aproape 3.000 de vehicule militare care inlocuiesc celebrele Jeep si Humvee ale armatei americane, in cadrul unui contract de peste un miliarde de dolari, au anuntat luni Pentagonul si departamentul de Stat, potrivit AFP.

La fel ca pentru fiecare contract comercial de vanzari de arme, Departamentul de Stat a aprobat vanzarea a 2.747 JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) in valoare totala de 1,03 miliarde de dolari. Departamentul Apararii a informat Congresul care poate formula o opozitie in 30 de zile.

Marea Britanie este "cel mai apropiat aliat" al Statelor Unite si sansele ca parlamentarii sa conteste o astfel de decizie sunt practic nule.

"Aceasta propunere de vanzare intareste politica externa si de securitate nationala a Statelor Unite contribuind la imbunatatirea securitatii unui aliat din NATO", subliniaza Apararea si diplomatia americana, intr-un comunicat.

JLTV isi propune sa devina noul vehicul militar simbol al armatei americane, continuand traditia Jeep si Humvee.

Pentagonul a ales in septembrie 2015 producatorul din Wisconsin Pen (nord) Oshkosh pentru construirea noului vehicul, ultima etapa a unui proces lansat in 2003. Apreciat la momentul invadarii Irakului, martie 2003, pentru viteza sa, Humvee a pierdut teren dupa multiplicarea atacurilor cu mine si bombe artizanale, din cauza unei podele plate si a unei garzi la sol prea joase.

Oshkosh a castigat contractul, cu o prima transa de 6,75 miliarde de dolari, in fata Lockheed Martin si AM General, producatorul Humvee. In total, armata terestra (US Army) prevede cumpararea a 50.000 de JLTV pana in 2040 iar Marina 5.500 de unitati in valoare totala de 30 miliarde de dolari.