Germania a inceput, duminica, sa isi retraga trupele de la baza aeriana turca Incirlik, unde a sustinut operatiunile internationale impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic, dupa dispute cu Ankara privind accesul, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii de la Berlin, potrivit News.ro, care citeaza Reuters.

Retragerea de la baza Incirlik, aprobata de Parlamentul german luna trecuta, marcheaza un nou pas intr-una dintre numeroasele dispute bilaterale, ce variaza de la masurile luate de Ankara dupa tentativa de puci pana la campania electorala facuta in Germania pentru referendumul din Turcia.

Mai multe avioane de lupta germane vor continua sa opereze de la Incirlik, cel putin pana la sfarsitul lunii iulie, pentru a sustine operatiunile coalutiei conduse de SUA impotriva Statului Islamic din Irak si Siria.

Intre timp, materialul necesar urmeaza sa fie transferat la o baza aeriana noua din Iordania, unde avioanele urmeaza sa fie desfasurate in octombrie.

Un avion de alimentare in zbor a plecat duminica de la Incirlik la baza din Iordania.

Un oficial turc a confirmat ca a inceput retragerea, spunand ca ministrul Apararii din Germania si-a informat omologul turc privind data retragerii la summitul NATO de la Bruxelles.

Turcia a refuzat sa le permita parlamentarilor germani sa faca vizite de rutina la baza, spunand ca Berlinul trebuie sa isi imbunatateasca atitudinea fata de Ankara.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat sambata ca o intalnire bilaterala pe care a avut-o cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a aratat "diferendele profunde" dintre cei doi aliati NATO.