Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat sambata ca tara sa nu va accepta inarmarea luptatorilor kurzi din Siria, a scris Hurriyet Daily News, potrivit Agerpres.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Cu siguranta nu vom ramane tacuti si pasivi fata de sprijinirea si inarmarea organizatiilor teroriste din apropierea frontierelor noastre si fata de formarea de insule de terorism in regiune", a declarat Erdogan intr-o conferinta de presa in cadrul summitului G20 de la Hamburg. "Nu vom ezita sa facem uz de dreptul nostru la autoaparare impotriva formatiunilor care ameninta securitatea tarii noastre", a adaugat el.

Statele Unite au decis sa furnizeze arme militiilor kurde YPG din Siria, care lupta impotriva Statului Islamic, aminteste Reuters. Guvernul de la Ankara considera insa YPG o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si se teme ca armele vor ajunge in cele din urma la insurgentii de pe teritoriul Turciei, explica agentia Anadolu. Turcia, SUA si Uniunea Europeana sunt de acord ca PKK este o organizatie terorista.

Erdogan i-a comunicat direct punctul sau de vedere presedintelui american Donald Trump cu ocazia intalnirii lor de la Casa Alba, din luna mai. Cei doi sefi de stat s-au intalnit si la Hamburg, la summitul G20.