Qatarul si-a exprimat vineri regretul pentru atitudinea Arabiei Saudite si a aliatilor ei, descrise ca "tari asediatoare", care ameninta sa impuna noi sanctiuni impotriva micului emirat de la Golful Persic, transmite AFP.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul si Egiptul au intrerupt luna trecuta relatiile diplomatice cu Qatarul pe care il acuza ca sprijina "terorismul" si pretind ca aceasta tara sa se supuna anumitor conditii pentru a iesi din criza.

Intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Doha, micul emirat, care refuza sa se spuna acestor cerinte, a deplans amenintarea cu noi sanctiuni, scrie Agerpres.

"Statul Qatar isi exprima regretul in legatura cu continutul celor doua comunicate publicate (miercuri) la Cairo si vineri (la Jeddah) de cele patru tari asediatoare si cu falsele acuzatii pe care le contin care sunt echivalentul defaimarii", a subliniat comunicatul.

Miercuri la Cairo, sefii diplomatiilor din cele patru tari au criticat "raspunsul negativ" al Qatarului la conditiile lor, anuntand mentinerea sanctiunilor impotriva emiratului si amenintand cu impunerea unora noi.

Vineri, Arabia Saudita si aliatii sai au afirmat intr-un comunicat ca "toate masurile politice, economice si legale necesare vor fi luate (impotriva Qatarului) intr-o maniera adecvata si la timpul potrivit pentru a asigura drepturile, securitatea si stabilitatea celor patru tari ale noastre", fara mai multe precizari legate de aceste masuri.

Aceste patru tari au anuntat la 5 iunie intreruperea relatiilor diplomatice cu Qatarul, acuzand emiratul, printre altele, de sprijin acordat "terorismului" si de relatii prea apropiate cu Iranul, marele rival al Riadului in Orientul Mijlociu.

Respectivele state au impus, de asemenea, Qatarului sanctiuni economice, Riadul inchizand singura frontiera terestra.

Ulterior, pe 22 iunie, aceste tari au trimis Qatarului o scrisoare oficiala cu 13 cerinte concrete pentru solutionarea crizei pe care Doha le-a respins ca fiind "nerealiste si de neacceptat".