Mecanismul European de Stabilitate (MES), "zidul de protectie" al finantelor Europei, a aprobat vineri in mod definitiv eliberarea unei transe de 8,5 miliarde de euro din programul de asistenta convenit cu Grecia, acest fonduri urmand sa permita autoritatilor de la Atena sa isi onoreze creante in valoare de peste 7 miliarde de euro care ajung la scadenta in luna iulie, informeaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

GreciaFoto: Agerpres/EPA

"Consiliul director al Mecanismul European de Stabilitate a aprobat eliberarea celei de a treia transe in valoare de 8,5 miliarde de euro din programul de asistenta financiara a Greciei", a informat MES intr-un comunicat de presa.

Aprobarea venita vineri este ultima formalitate inainte ca banii sa poata fi eliberati. Consiliul director al MES a precizat ca un prim transfer de 7,7 miliarde de euro va fi realizat in cursul zilei de luni 10 iulie, iar restul dupa 1 septembrie. Din cele 8,5 miliarde de euro venite de la MES, o suma de 6,9 miliarde de euro va merge spre serviciul datoriei si 1,6 miliarde de euro pentru plata arieratelor statului grec catre producatorii locali.

La o reuniune care a avut loc luna trecuta, ministrii de Finante din zona euro au ajuns la un acord politic pentru eliberarea de noi ajutoare financiare pentru Grecia. Insa transferul efectiv al banilor a fost conditionat de indeplinirea anumitor obligatii de catre autoritatile de la Atena. Una din aceste obligatii se referea la trei experti europeni care au fost implicati in programul de privatizari al statului elen. In 2015, un procuror grec i-a acuzat pe trei experti (din Italia, Spania si Slovacia), care lucrau in calitate de consilieri la Agentia pentru Privatizare din Grecia (Taiped), de delapidare si nereguli in legatura cu vanzarea unui numar de 28 de proprietati imobiliare. Recent insa autoritatile elene au renuntat la acuzatii.