Noaptea de joi a inregistrat nenumarate incidente si confruntari de strada cu politia din Hamburg, in cadrul carora s-a ajuns la violente, raniri si punerea in miscare a tunurilor de apa, pentru a dispersa blocadele. Vineri dimineata manifestantii impotriva summit-ului G20 au intrat intr-o noua runda de marsuri, demonstratii pasnice, dar si violente.

Un grup de circa 500 de persoane a pornit dinspre port, cu un banner imens pe care scrie "Prietenului mana, dusmanului pumnul" (Dem Freund die Hand, dem Feind die Faust). Politia avertizeaza pe Twitter ca "prin demonstratii si actiuni in orasul Hamburg traficul feroviar este puternic ingreunat".

In cartierul Altona din Hamburg, la primele ore ale diminetii au fost incendiate mai multe masini si alte obiecte, unele dintre acestea pirotehnice. "Deasupra Altonei se ridica nori negri de fum", relateaza reporterul Focus.de, cineva de la fata locului trimite poze si transmite "Si pe strada Max-Braue-Allee ard masini". Altcineva anunta un incendiu pe Elbchaussee: "arde cea mai frumoasa strada!".

De la biroul de politie din Altona vine, via Twitter, un mesaj alarmant, in care se spune ca acest birou "a fost atacat de persoane violente" si se recomanda: "Evitati aceasta zona. Distantati-va de huligani".

In diferite puncte ale orasului Hamburg, demonstrantii se aduna, urmarind sa patrunda in zona securizata dimprejurul locului de intalnire al invitatilor la G20, printre care sefi de state si guverne, pentru a boicota desfasurarea summit-ului. "Shut down the logistics of capital" scrie pe un banner urias. Grupari de manifestanti se concentreaza si in zonele portuare de pe Elba, ca si la nodul de circulatie Berliner Tor.

Din infornatiile transmise de o purtatoare de cuvant a politiei, in urma violentelor din noaptea zilei de vineri au fost raniti 111 politisti, 29 de persoane au fost arestate si 15 retinute. "S-au inregistrat multiple pagube materiale, printre altele la masini parcate, magazine si la tribunalul din Altona", a adaugat aceasta, pentru Focus.de. Desi situatia momentan s-a mai linistit, e previzibil ca ea sa escaladeze in cursul zilei si serii de vineri.

Programul oficial al zilei de azi la G20 cuprinde primirea invitatilor si conferinte in halele expozitionale din Hamburg. La pranz se va face traditionala "fotografie de familie" cu toti participantii la summit, urmata de salutul Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, care e gazda evenimentului.

Primele sedinte au loc dupa-amiaza, iar seara participantii sunt invitati la un concert la filarmonica Elbphilarmonie, urmata tot acolo de un dineu. Presedintele SUA, Donald Trump a avut deja o scurta intrevedere cu Angela Merkel si alti oaspeti la G20, comunicand in stilul sau propriu, pe Twitter, ca a avut "o intalnire grozava": "After Poland had a great meeting with Chancellor Merkel and then with PM Shinzō Abe of Japan & President Moon of South Korea".

Politia federala a semnalat cu putin timp inainte de ora 7,00 GMT o "operatiune in curs impotriva persoanelor violente" care lansau cocktailuri Molotov si incediau "masini de patrula" in cartierul Altona, in apropierea unui comisariat.