Europarlamentarii considera ca majorarea investitiilor in cercetare, inovare, infrastructura, educatie si IMM-uri este esentiala pentru a obtine o crestere sustenabila si pentru crearea de locuri de munca in UE. Parlamentul European a adoptat miercuri o rezolutie propusa de catre eurodeputatul roman Siegfried Muresan, raportor pentru bugetul UE din 2018, rezolutie care cuprinde principiile de urmat pe parcursul negocierilor pentru buget cu Consiliul. Rezolutia a fost adoptata cu 445 de voturi pentru, 144 impotriva si 80 de abtineri.

Parlamentul EuropeanFoto: europarl.ro

In textul rezolutiei, deputatii:

  • saluta propunerea de majorare a bugetului pentru programele Horizon 2020 (cercetare), Facilitatea Connecting Europe/Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) (infrastructura) si Erasmus+ (educatie);
  • regreta ca importanta si urgenta chestiunii migratiei si a crizei refugiatilor "nu este in concordanta cu reducerile semnificative" a fondurilor si programelor dedicate;
  • iau act cu satisfactie de initiativele UE in domeniul cercetarii legate de aparare, care "vor contribui la realizarea unor economii de scara in sector", dar care "ar trebui sa fie finantate din fonduri suplimentare si nu ar trebui sa fie in detrimentul programelor existente".

Europarlamentarul Siegfried Muresan, raportorul pentru bugetul UE din anul 2018 a declarat: "In cea ce priveste cresterea economica si locurile de munca, dorim sa utilizam resursele limitate ale bugetului UE pentru a ne face economia mai puternica si mai competitiva, deci, dorim consolidarea inovarii, infrastructuri, IMM-urilor si a programului Erasmus+, pentru ca acest lucru sprijina, de asemenea, mobilitatea fortei de munca in Europa, sprijina tinerii. A doua prioritate, securitatea si siguranta cetatenilor, este importanta pentru ca nu poate fi vorba de crestere si de locuri de munca fara siguranta. Daca oamenii nu se simt in siguranta in Europa, atunci nu exista nici mobilitate, nici investitii. Pentru a indeplini acest obiectiv, am dorit sa vedem intarite agentiile UE care au responsabilitati in domeniul justitiei si afacerilor interne. Parlamentul European nu va accepta reduceri automate ale tuturor liniilor bugetare - ale tuturor rubricilor bugetare - asa cum a facut Consiliul in ultimii ani."

Etapele urmatoare:

Consiliul isi va prezenta in curand pozitia sa informala si pe 13 iulie vor avea loc primele discutii intre cele trei institutii europene: Parlamentul si Consiliul - cele doua institutii cu autoritate bugetara - si Comisia Europeana. Discutiile se reiau in Septembrie, pentru a se ajunge la un acord inainte de finalul anului.

Parlamentul si-a adoptat prioritatile pentru bugetul UE pentru 2018 pe 15 martie 2017.