Presedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anuntat miercuri ca isi trimite doi consilieri - Vasile Sova si Artur Gimeniuc - la Moscova pentru a discuta despre reglementarea diferendului transnistrean, scrie presa de peste Prut, citata de Agerpres.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

Publicatia Independent.md scria miercuri seara ca vizita celor doi consilieri in Rusia va avea loc "in curand".

In acelasi timp, agentia oficiala rusa de presa TASS anunta, citand pagina de Facebook a presedintelui moldovean, ca cei doi consilieri ai lui Dodon au parasit miercuri Chisinaul cu destinatia Moscova pentru consultari in problema transnistreana.

In acest context TASS aminteste ca Igor Dodon s-a declarat in favoarea acordarii unei autonomii largite pentru Transnistria.

"Cum vad eu rezolvarea problemei? Destul de simplu - Transnistriei trebuie sa i se lase totul de ceea ce dispune astazi, cu exceptia catorva lucruri. Este vorba de frontiera comuna, sistem unic bancar, un sistem fiscal comun si sistemul judiciar. Restul - drapelul, imnul, stema, organele de putere - toate acestea exista si pot ramane Transnistriei", a afirmat Dodon, citat de TASS.

El a admis ca negocierile in formatul "cinci plus doi" (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum si SUA si UE, ca observatori) stagneaza pentru al doilea an consecutiv din cauza dezacordurilor dintre parti.

"Transnistria, stransa intre Republica Moldova si Ucraina, insista asupra independentei, ceea ce este nerealist. Din pacate, marii actori geopolitici nu sunt pregatiti pentru un salt in solutionarea problemei transnistrene", a spus Dodon, citat de TASS.

Vizita celor doi consilieri ai presedintelui Dodon la Moscova intervine in contextul in care Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) pregateste o declaratie privind regiunea transnistreana, in care constata ceea ce ea numeste "tendinte negative grave politice si social-economice" in aceasta regiune, relateaza Radio Chisinau, citand presa de la Tiraspol.

Potrivit respectivului proiect de declaratie, aceasta situatie ar fi provocata de catre autoritatile din Republica Moldova si Ucraina si ar reprezenta o amenintare pentru prosperitatea si securitatea locuitorilor din regiune, inclusiv a celor 200.000 de transnistreni cu cetatenie rusa.