Interdictia de a transporta laptop-uri si tablete in cursele aeriene cu destinatia SUA a fost ridicata miercuri pentru avioanele Turkish Airlines, afirma compania si presa turca, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Dragi pasageri, bine ati venit la bordul zborurilor noastre cu destinatia Statele Unite. Legati-va centurile si bucurati-va de aparatele voastre electronice", a scris, pe Twitter, Turkish Airlines, marti seara, tarziu.

Potrivit agentiei Dogan, pasagerii care plecau spre New York au descoperit ca pot intra in avioane cu aparatele electronice.

SUA au decis in martie sa interzica laptop-urile si tabletele la bordul avioanelor a noua companii aeriene si care pleaca de pe zece aeroporturi internationale din tari arabe si din Turcia, invocand un risc de atentat.

Interdictia a fost inlaturata pentr Turkish Airlines dupa o vizita de inspectie efectuata de echipe americane si britanice pentru a verifica daca normele de securitate pe aeroportul Ataturk din Istanbul, singurul care ofera zboruri directe catre SUA, sunt conforme cu normele internationale, arata agentia Dogan.

Aceste masuri de securitate au fost intarite prin introducerea de tomografe si scannere puternice cu raze x pentru detectarea explozibililor, a explicat ministrul transporturilor, Ahmet Arslan, citat de agentia Anadolu.

Administratia americana anuntase duminica faptul ca a autorizat din nou laptop-uri pe zborurile companiei aeriene a Emiratelor Arabe Unite Etihad cu destintia SUA.

Cele opt tari ale caror companii si aeroporturi sunt vizate de interdictie sunt toate aliati sau parteneri ai SUA: Turcia, Iordania, Egipt, Arabia Saudita, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Maroc.

Marea Britanie a anuntat si ea interdictii similare care vizeaza Turcia si cinci tari arabe - Liban, Iordania, Egipt, Tunisia si Arabia Saudita.

Directorul general al Turkish Airlines, Bilal Eksi a anuntat pe Twitter miercuri dimineata ca asteapta "in curand" ridicarea interdictiei pentru zborurile cu destinatia Marea Britanie.