Statele Unite au confirmat marti ca Phenianul a efectuat prima sa lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) si au denuntat "o noua escaladare a amenintarii" reprezentate de regimul comunist, scrie AFP.

Acest test al unei rachete de tip Hwasong-14, efectuat chiar de Ziua Nationala a Americii si supervizat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost un "cadou" pentru "nemernicii de americani¬, a ironizat Kim, citat de agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA.

Initial, armata americana pusese la indoiala anuntul Coreei de Nord potrivit caruia a tras o racheta intercontinentala.

"Testul unei rachete ICBM constituie o noua escaladare a amenintarii nord-coreene la adresa Statelor Unite, a aliatilor si partenerilor nostri, a regiunii si a lumii", a declarat intr-un comunicat de presa secretarul de Stat american Rex Tillerson.

Faptul ca Coreea de Nord este dotata cu rachete balistice intercontinentale da peste cap evaluarea riscului prezentat de Phenian.

Presedintele american Donald Trump a exclus in luna ianuarie perspectiva unei rachete nucleare intercontinentale nord-coreene. "Asta nu se va intampla!", a spus el.

Statele Unite "nu vor accepta ca Coreea de Nord sa detina arme nucleare", a repetat miercuri Rex Tillerson.

Washingtonul a solicitat o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, care va avea loc miercuri in jurul orei locale 15:00 (19:00 GMT).