Prim-ministrul Justin Trudeau a cerut presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sa aplice provizoriu "cat mai curand posibil" Acordul de Comert Liber (CETA) intre Canada si UE, au declarat miercuri serviciile sale, relateaza AFP.

"Primul ministru Trudeau a cerut ca acordul sa fie aplicat cat mai curand posibil, in mod provizoriu, astfel incat beneficiile sale poata fi concretizate" pentru toti partenerii, potrivit unui rezumat al conversatiei telefonice dintre cei doi lideri.

Votat de catre parlamentele canadiene si europene, Acordul economic si comercial global ar putea intra in curand in vigoare, chiar daca inca nu toate tarile membre ale Uniunii Europene l-au ratificat.

Luni, un diplomat european a estimat, sub anonimat, ca intrarea in vigoare a acordului a este "o chestiune de saptamani".

Justin Trudeau justifica aplicarea provizorie rapida prin "rolul important care-l va juca CETA pentru cresterea ocuparii fortei de munca, consolidarea relatiilor economice si promovarea de noi oportunitati" pentru companiile de pe ambele maluri ale Atlanticului.