Partidul Socialist din Albania ar fi castigat alegerile parlamentare, potrivit primelor exit-poll-uri. Victoria le-ar asigura socialistilor un mandat necesar pentru implementarea reformelor judiciare necesare aderarii la Uniunea Europeana, relateaza Reuters.

Atat socialistii primului ministru Edi Rama, cat si Partidul Democrat rival, condus de Lulzim Basha, cauta o majoritate, deoarece nici una dintre parti nu a castigat cele 70 de locuri necesare unei majoritati in alegerile din 2013 sau din 2009.

Exit-poll-ul realizat de IPR Marketing, arata ca, cu o marja de eroare de doua procente, ca socialistii vor castiga intre 45 si 49% din voturi, ceea ce le-ar putea asigura mai mult de jumatate din locurile din parlament.

"Partidul Socialist ar fi putut castiga mai mult de 71 de locuri (in parlamentul cu 140 de locuri), dar acest lucru este inca un punct de vedere, nu o certitudine", a declarat Antonio Noto, IPR Marketing.

Atat democratii, cat si socialistii, doresc sa elimine din ecuatie Miscarea de Integrare Sociala (SIM) a presedintelui-ales Ilir Meta, care a jucat un rol crucial in ultimii opt ani pentru garantarea majoritatii guvernamentale la Tirana.

Autoritatile electorale au prelungit alegerile parlamentare cu o ora, din cauza prezentei scazute la urne, care s-a datorat in principal temperaturilor extrem de ridicate din Albania.

In final, prezenta la urne a ajuns la 44,90% - cea mai mica din ultimul secol.