Cetatenii europeni pot primi - dupa ce traiesc in Regatul Unit timp de cinci ani - drepturi egale cu cetatenii britanici, potrivit unei propuneri prezentate de premierul Theresa May joi la summitul UE, la Bruxelles, relateaza news.ro citand BBC News.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

Dupa Brexit, un nou statut de imigrant "european stabilit" le va acorda dreptul sa stea in Regatul Unit si sa aiba acces la servicii in domeniul sanatatii, educatiei si alte beneficii.

Insa Theresa May a declarat ca aceste propuneri vor fi adoptate numai daca aceleasi drepturii le sunt acordate cetatenilor britanici in statele membre UE.

Acest plan a fost dezvaluit joi, la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles.

Cei care sosesc dupa acest termen limita, dar inainte de Brexit, in martie 2019, vor beneficia de o "perioada de gratie" - de doi ani - pentru a-si regulariza statulul de imigrant, in vederea unei solicitari ulterioare a stabilirii statutului.

Potrivit Laurei Kuenssberg de la BBC, May le-a spus omologilor sai europeni ca Regatul Unit Unit nu vrea ca vreun actual rezident sa plece si nici sa desparta familii.

Ea a subliniat ca un acord in acest sens le va asigura securitatea celor trei milioane de oameni care si-au "construit familii, vieti si cariere si contrinuie atat de mult la societatea nostra".