Reprezentanti si experti ai Uniunii Europene au dezbatut miercuri, in cadrul unei conferinte desfasurate la Parlamentul European (PE), despre cum s-ar putea mobiliza statele si institutiile comunitare pentru ca in urmatorii doi ani sa reuseasca sa elaboreze o strategie europeana in ceea ce priveste problema migratiei, informeaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Antonio TajaniFoto: Parlamentul European

Evenimentul a avut loc cu o zi inaintea summitului european in cadrul caruia se asteapta ca unii lideri europeni sa ceara mai multe eforturi pentru diminuarea masivului flux migrator care vine dinspre Africa pe ruta Mediteranei centrale, precum si pentru grabirea reformei sistemului european de azil.

"Sunt provocari majore, lipsesc resursele financiare", a spus sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, ea adaugand ca "nu trebuie construite ziduri, ci asocieri" cu tarile de origine si de tranzit.

In schimb, presedintele PE, Antonio Tajani, a avertizat ca "zeci de milioane" de migranti din Africa ar putea ajunge in Europa daca UE nu ia masuri de combatere a acestor fluxuri si a cerut ca in viitorul buget european sa se aloce fonduri suplimentare pentru gestionarea migratiei.

Insa Federica Mogherini a sustinut ca inchiderea rutei Mediteranei centrale "nu este posibila si nici nu este obiectivul UE", ea invocand situatia din Libia - tara traversata de acest flux migrator si unde inca nu exista o autoritate statala functionala - si faptul ca prima obligatie este "salvarea" migrantilor care vin pe Mediterana.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre decizia institutiei pe care o conduce de a declansa proceduri de infringement impotriva Ungariei, Cehiei si Poloniei pentru neaplicarea cotelor obligatorii de refugiati impuse la Consiliului UE pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015. "Trebuie aplicate regulile. Nu sunt in razboi impotriva acestor tari (...), nu sunt agresiv, doar sa aplice regulile", a spus Juncker.