Autoritatea religioasa din Turcia a criticat dur inaugurarea la Berlin a unei moschei in care barbatii si femeile se pot ruga impreuna, apreciind ca este "incompatibila" cu principiile Islamului, scrie AFP.

"Principiile fundamentale ale marii noastre religii au fost sterse", denunta intr-un comunicat publicat marti seara Directia de Afaceri religioase (Diyanet), insarcinata cu organizarea cultului musulman in Turcia.

"Practicile care nu sunt compatibile cu sursele fundamentale ale cunoasterii Islamului, principiile cultului, metodologia si experienta mostenite de peste 14 secole nu sunt nimic altceva decat o tentativa de alterare a religiei", considera Diyanet.

Obiectul furiei: moscheea Ibn Rushd-Goethe, inaugurata saptamana trecuta la Berlin de o mana de musulmani care se revendica din partea unui Islam "modern". Printre membrii fondatori, o avocata germana de origine turca, Seyran Ates.

Membrii acestei mici comunitati vor sa deschida portile moscheii pentru suniti, siiti dar si homosexuali.

Diyanet are o influenta importanta asupra unei parti importante a comunitatii turce din Germania, unde gestioneaza circa 900 de moschei si asociatii prin intermediul filialei sale locale Ditib.