Regele Salman al Arabiei Saudite l-a numit miercuri pe fiul sau Mohammed print mostenitor, cofirmand ascensiunea sa, in contextul crizei deschise cu Qatarul si al razboiului din Yemen, care nu pare sa se apropie de sfarsit, scrie AFP.

Printr-un decret publicat de agentia oficiala Spa, suveranul l-a inlaturat de la succesiune pe printul mostenitor Mohammed ben Nayef si l-a numit pe fiul sau Mohammed, 31 de ani, mostenitorul tronului.

Prin aceasta decizie, regele a deschis calea celei de-a doua generatii Al-Saud pentru a accede la tronul acestei monarhii ultraconservatoare din Golf si prima putere petroliera mondiala.

Devenit omul forte al regatului dupa ascensiunea tatalui sau la tron, in ianuarie 2015, tanarul Mohammed ben Salman confirma astfel ascensiunea sa fulgeratoare dupa numirea ca ministru al Apararii.

Potrivit decretului regal, Mohammed ben Salman devine si vicepremier.

In schimb, printul Mohammed ben Nayef, apreciat in Occident pentru lupta impotriva gruparilor extremiste, a fost demis din toate functiile: pe langa print mostenitor, acesta era vicepremier si ministru de Interne.

Cu reputatia de reformator, Mohammed ben Salman conduce Consiliul de Afaceri economice si de dezvoltare, care supervizeaza Saudi Aramco, cea mai mare companie producatoare de petrol din lume.