Printul William, duce de Cambridge, implineste miercuri 35 de ani. Nascut William Arthur Philip Louis, este fiul cel mare al printului Charles de Wales si al printesei Diana, al doilea pe linia succesiunii la tronul britanic, scrie Agerpres.

Printul William, la ceremonia de decernare a premiilor Diana Legacy Award, la Palatul St James din Londra; 18 mai 2017

A venit pe lume la un an dupa casatoria parintilor sai, la 21 iunie 1982, la Spitalul Saint Mary din Paddington, Londra, si a fost botezat la 4 august 1982, la Palatul Buckingham, de catre arhiepiscopul de Canterbury, Dr Robert Runcie, noteaza site-ul www.royal.uk.

Parintii si-au dorit sa-i ofere atat lui, cat si fratelui sau mai mic, printul Harry, o copilarie ''normala'', prin urmare, inca de la varsta de trei ani, a fost dat la gradinita, urmand Mrs Mynors Nursery School din vestul Londrei, pana in 1987, cand a mers la Scoala Wetherby, pe care a urmat-o pana in anul 1990. Urmeaza, apoi, Ludgrove School din Berkshire, timp de cinci ani, pana in 1995, pentru ca, mai apoi, sa aprofundeze geografia, biologia si istoria artei, la Colegiul Eton, noteaza site-ul www.dukeandduchessofcambridge.org.

La 31 august 1997, vine cel mai greu moment din viata tinerilor printi. Printesa Diana, in varsta de 36 de ani, moare, la Paris, intr-un tragic accident de masina. Printul William nu avea atunci decat 15 ani. Foarte afectati de pierderea mamei, printii William si Harry au insotit cortegiul funerar, in ziua inmormantarii acesteia, la 6 septembrie 1997, la Westminster Abbey, noteaza site-ul https://www.dukeandduchessofcambridge.org.

Dupa absolvirea colegiului, in anul 2000, printul William a intrerupt studiile un an, perioada in care a participat la un instructaj militar al Armatei Britanice in Belize, a lucrat voluntar, in Chile, pentru organizatia Raleigh International, ce are ca scop asigurarea educatiei pentru tineret, si a vizitat tari din Africa.

Dupa incheierea acestui an, respectiv in toamna anului 2001, printul William a inceput cursurile universitare, la Universitatea ''St. Andrews'' din Fife, Scotia, intentionand ca, la finalul celor patru ani de studiu, sa obtina licenta in istoria artelor. Dupa doi ani, insa, s-a razgandit, si a decis sa se specializeze in geografie, alegand, pentru lucrarea de licenta, sa prezinte recifurile de corali de pe insula Rodrigues din Oceanul Indian, noteaza site-ul www.royal.uk. Ceremonia de absolvire a studiilor universitare a avut loc in luna iunie 2005, iar la eveniment au participat bunica si tatal printului, respectiv regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord si printul Charles. In cadrul aceleiasi ceremonii, a absolvit si Kate Middleton, pe atunci prietena printului.

In 2006, printul William a efectuat un stagiu militar de 44 de saptamani, la Academia Regala Militara din Sandhurst, continuand astfel o lunga traditie de familie. La 15 decembrie 2006, a devenit ofiter al acestei Academii, in cadrul unei ceremonii prezidate de bunica sa, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Printul William l-a urmat, apoi, pe fratele sau, printul Harry, incorporat in regimentul de elita "Blues and Royals", insarcinat cu protectia reginei, insa desfasurat, de asemenea, si in zone de conflict. In 2009, a urmat un curs intensiv de pilot de elicopter in cadrul Fortelor Aeriene Regale, activand apoi, timp de trei ani, intr-o unitate militara de salvare din insula Anglesey (nordul Tarii Galilor). La 10 februarie 2011, a fost avansat la rangul de colonel in cadrul regimentului de garda irlandez.

Printul William a urmat, in anul 2014, si cursuri de pregatire pentru a pilota elicopterele ambulanta, dar si un curs pentru situatii de urgenta (999-response training). Ulterior, s-a alaturat serviciului de ambulanta East Anglian Air Ambulance (EAAA), cu sediul in Cambridge, unde activeaza si in prezent.

Printul William si Catherine (Kate) Middleton, pe care a intalnit-o la Universitatea ''St. Andrews'', s-au logodit in octombrie 2010, in timpul unei vacante private in Kenya, logodna fiind anuntata la 16 noiembrie 2010. Cei doi s-au casatorit pe 29 aprilie 2011, la Catedrala Westminster Abbey. La casatorie, Regina le-a conferit titluri nobiliare, printul William si Kate Middleton devenind duce si ducesa de Cambridge, conform traditiei. Printul William a devenit, de asemenea, conte de Strathearn (Scotia) si baron de Carrickfergus (Irlanda de Nord), Kate devenind totodata contesa de Strathearn si baroneasa de Carrickfergus.