Grecia a blocat o declaratie a Uniunii Europene la ONU prin care critica nerespectarea drepturilor omului in China, o decizie despre care diplomati europeni spun ca submineaza eforturile contra reprimarii activistilor si dizidentilor, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UE trebuia sa faca declaratie saptamana trecuta la Geneva, la Consiliul pentru Drepturile Omului de la ONU, dar nu a obtinut acordul tuturor celor 28 de state membre.

Este pentru prima oara cand UE nu reuseste sa-si sustina declaratia la principala organizatie pentru drepturile omului de la ONU, afirma Amnesty International si Human Rights Watch.

Un reprezentant al ministerului elen de externe a spus ca Atena a blocat declaratia pentru ca este "este o critica neconstructiva a Chinei", adaugand ca ar fi de preferat ca UE sa aiba discutii cu China in afara ONU.

"Pozitia Greciei este ca o critica neproductiva si, in multe cazuri, selectiva, impotriva anumitor tari nu faciliteaza promovarea drepturilor omului in aceste state si nici dezvoltarea relatiei lor cu UE", a spus un purtator de cuvant al ministerului de externe grec.