Numarul persoanelor stramutate si refugiate din cauza conflictelor din lume a atins un nou record de 65,6 milioane in anul 2016, a anuntat luni Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR), in special preocupat de situatia din Sudanul de Sud, scrie AFP.

"Cifra globala de 65,6 milioane este in usoara crestere de la 65,3 milioane", in 2015, a declarat Inaltul Comisar pentru Refugiati, Filippo Grandi, in timpul prezentarii raportului anual al agentiei ONU. Aceasta inseamna ca, in medie, o persoana din 113 traieste dezradacinata in lumea de azi.

Siria, Irak si Columbia sunt tarile unde cele mai multe persoane isi parasesc locointele si se muta in alta parte, tot in tara lor.

Cu un total de 22,5 milioane - jumatate dintre ei copii, numarul de refugiati inregistrati anul trecut, este cel mai mare inregistrat vreodata.

Conflictul din Siria, care a inceput in 2001, continua sa genereze cel mai mare numar de refugiati (in total 5,5 milioane), cu aproximativ 825.000 inregistrari noi in 2016, potrivit UNHCR.

In acest an, agentia ONU a decis, de asemenea, sa traga un semnal de alarma cu privire la situatia care se deterioreaza rapid in Sudanul de Sud, "dupa esecul catastrofal al eforturilor de pace in luna iulie".

"In Sudanul de Sud criza refugiatilor cunoaste cea mai rapida crestere din lume", a spus Grandi.

Independent din 2011, Sudanul de Sud a intrat in decembrie 2013 intr-un razboi civil care a lasat zeci de mii de morti si a fortat mai mult de 3,7 milioane de oameni sa isi paraseasca locuintele.

Potrivit raportului, numarul de refugiati din aceasta tara a crescut cu 64% in ultimele sase luni ale anului 2016, pana la 1,4 milioane.