La Republique en Marche, partidul presedintelui francez Emmanuel Macron, a obtinut majoritatea absoluta in Adunarea Nationala dupa turul al doilea al alegerilor parlamentare care a avut loc duminica, scrie AFP, citand un exit-poll. Formatiunea lui Macron a obtinut intre 395 si 425 de locuri dint-un total de 577.

Emmanuel MacronFoto: Agerpres/EPA

Scrutinul de duminica a fost marcat, ca si turul I al alegerilor, de un absenteism record, de 56%.

Si predecesorii lui Macron - Francois Hollande, Nicolas Sarkozy si Jacques Chirac - au castigat majoritati clare in alegerile pentru Adunarea Nationala, insa toti predecesorii actualului presedinte proveneau din formatiuni consolidate si cu o structura regionala puternica in Franta.

Emmanuel Macron a fondat miscarea de centru En Marche!, denumita La Republique En Marche pentru alegerile parlamentare, in aprilie 2016. En Marche! este o entitate intre partid politic si miscare cetateneasca, alaturi de care, in doar un an, Emmanuel Macron a reusit sa castige alegerile prezidentiale si, acum, pe cele parlamentare.

La Republique En Marche reflecta dorinta presedintelui pentru un nou tip de politica. Initial, aceasta miscare a fost respinsa de catre oponentii presedintelui drept o miscare de tineri activisti, care este lipsita de radacini reale.

Emmanuel Macron le-a interzis candidatilor La Republique En Marche sa isi angajeze membri ai familiei, daca sunt alesi in Adunarea Nationala.

De asemenea, toti parlamentarii formatiunii au primit interdictie din a actiona in calitate de consultanti in timpul mandatului din Parlament.