Comisia Europeana urmeaza sa lanseze miercuri o procedura de infringement impotriva Poloniei, Ungariei si Cehiei, care nu doresc sa participe la programul european de repartizare a solicitantilor de azil din Italia si Grecia, au anuntat luni diplomati europeni, citati de AFP.

"Ne asteptam ca procedura de infringement sa fie lansata miercuri", a spus unul dintre acesti diplomati. Polonia, Ungaria si Cehia sunt vizate, a precizat o alta sursa.

Decizia politica urmeaza sa fie luata marti in cadrul reuniunii saptamanale a comisarilor europeni, care are loc la Strasbourg in marja unei reuniuni in plen a Parlamentului Europeana, a precizat un al treilea diplomat european.

Aceste proceduri pot ajunge pana la sesizarea Curtii de Justitie a UE si la sanctiuni financiare grele.

In fata afluxului extraordinar de solicitanti de azil in Italia si Grecia, tarile UE au decis sa repartizeze de maniera exceptionala pana la 160.000 de persoane din cele doua tari in restul UE.

Acest plan de relocalizare, care ar fi trebuit sa incarneze solidaritatea europeana, a ilustrat mai degraba diviziunile dintre statele membre, care nu l-au aplicat decat cu incetinitorul sau chiar deloc.

Pana in prezent, doar 20.000 de solicitanti de azil au fost relocati.