Fortele arabo-kurde sustinute de Statele Unite au reusit luni sa se apropie de centrul vechi al orasului Raqqa, principalul fief al gruparii Stat Islamic din Siria, potrivit unui ONG, citat de AFP.

Ofensiva pentru RaqqaFoto: Captura YouTube

Fortele democratice siriene (FDS), o alianta de luptatori kurzi si arabi care a lansat in noiembrie o vasta operatiune de alungare a SI din capitala sa de facto din Siria, au patruns pentru prima oara in 6 iunie in acest oras nordic cucerit de jihadisti in 2014.

Dupa ce au preluat controlul asupra Mechleb, un cartier din estul orasului, FDS au cucerit duminica pentru prima oara un cartier din vest, al-Roumaniya.

Luni, luptele continuau pe aceste doua fronturi.

In est, FDS avansau rapid in cartierul Al-Senaa, care face legatura intre Mechleb si vechiul oras, potrivit OSDO.

"FDS controleaza in prezent 70% din Al-Senaa", a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

"Daca vor cuceri total Al-Senaa, ar fi cel mai mare avans in batalia pentru Raqqa deoarece i-ar duce la portile centrului orasului, unde se afla cele mai importanta pozitii ale SI", a explicat el.

"Adevarata batalie va incepe atunci cand FDS vor cuceri Al-Senaa", a apreciat acesta.

Luptele se anunta mult mai dure in centrul orasului.

"Cu cat ne apropiem de centru, cu atat mai mult ne vom lupta in mijlocul cladirilor de mai multe etaje", a declarat duminica Berkhdan Qamichli, un combatant FDS.

Raqqa a devenit simbolul atrocitatilor jihadiste din Siria dar si o baza pentru planificarea sangeroaselor atentate comise in strainatate.

Orasul avea 300.000 de locuitori sub domnia SI, dintre care 80.000 de refugiati veniti din alte zone ale Siriei.

Mii de persoane au fugit insa in ultimele luni, potrivit estimarilor ONU, care estimeaza ca in oras traiesc in prezent circa 160.000 de oameni, in conditiile care se deterioreaza zilnic.

Orasul nu mai are curent electric, exista numeroase intreruperi de curent si nu se mai gaseste faina.