Catalonia va tine un referendum privind ruperea de Spania pe 1 octombrie, a spus vineri liderul regiunii. Urmeaza luni de confruntare cu guvernul central, care afirma ca un astfel de vot este ilegal si nu trebuie sa aiba loc, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Incercarile anterioare de secesiune din Catalonia - o regiune bogata si cu populatie mare a carei capitala este Barcelona si care are propria limba - au fost blocate de guvernul conservator de la Madrid si de Curtea Constitutionala.

“Intrebarea va fi '“Doriti sa devina Catalonia un stat independent sub forma de republica?'", a spus Carles Puigdemont, presedintele guvernului Cataloniei.

El a afirmat ca incercarile de a ajunge la o intelegere privind data si formularea intrebarii cu guvernul de la Madrid au esuat si nu i-au lasat alta optiune decat sa ia decizia unilateral.

Potrivit articolului 155 din constitutia spaniola, Madridul are puterea de a interveni direct in guvernul regional al Cataloniei, putand sa-l forteze sa renunte la referendum.

Acest lucru s-ar putea face prin trimiterea de forte politienesti sau prin suspendarea autoritatii executivului regional.