Arabia Saudita si aliatii sai, care au rupt legaturile lor diplomatice cu Doha, au publicat vineri o lista de persoane si organizatii care ar fi legate de activitati "teroriste" sustinute, potrivit lor, de Qatar, transmite Agerpres citand AFP.

Persoanele si organizatiile de pe aceasta lista "sunt legate de Qatar si sunt in serviciul unui program politic suspect al Qatarului", indica un comunicat comun al Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Bahreinului si Egiptului.

Aceasta demonstreaza ca pe de o parte Qatarul afirma ca "lupta contra terorismului, iar pe de alta parte sustine, finanteaza si gazduieste organizatii teroriste", adauga aceeasi sursa.

"De comun acord, cele patru tari au indexat pe aceasta lista 59 de persoane si 12 entitati", precizeaza comunicatul comun, afirmand ca semnatarele "nu-si vor menaja eforturile" pentru a-i urmari pe cei identificati.

Aceasta lista contine cel putin doua nume, deja citate in plan international, ca fiind finantatori ai terorismului si contra carora Qatarul a luat masuri, potrivit unui recent raport al Departamentului de Stat american, scrie AFP.

Pe lista, figureaza si persoane sau organizatii originare din Egipt, Bahrein sau Libia.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, Egiptul si Yemenul au rupt luni relatiile lor diplomatice cu Qatarul, pe care il acuza ca 'sustine terorismul'.

Aceasta ruptura a fost insotita de o blocada economica de facto, cu inchiderea frontierelor terestre si maritime intre unele dintre aceste tari si Qatar, precum si cu interdictii de survol pentru companiile aeriene qatareze sau restrictii severe pentru deplasarile de persoane.

Celor cinci tari li s-au alaturat marti Libia si Maldive, aceasta fiind cea mai grava criza din regiunea Golfului Persic dupa campania militara din 1991 condusa de SUA in Irak.

In Qatar se afla 10.000 de soldati americani si o baza militara importanta a Statelor Unite.