Reprezentantii liberal-democratilor au sugerat joi noaptea ca mica formatiune parlamentara ar avea probleme sa participe la formarea unei coalitii de guvernare, dupa lovitura de imagine cauzata de guvernarea in perioada 2010-2015 alaturi de conservatorii fostului premier David Cameron, transmite Reuters, citata de news.ro.

"Tim Farron a fost extrem de clar. El a spus ca nu va exista niciun pact, nicio negociere si nicio coalitie. Ne-am ars degerele in ultima coalitie, nu trebuie sa va spun eu asta. Imi este foarte greu sa vad cum Tim Farron ar putea sa-si incalce promisiunea", a declarat fostul lider liberal-democrat Menzies Campbell.

Primele exit-poll-uri sugereaza ca liberal-democratii vor obtine 14 mandate, care sunt absolut necesare pentru formarea unei coalitii de guvernare de catre laburistii lui Jeremy Corbyn.

Un alt reprezentat al liberal-democratilor s-a aratat ceva mai radical in declaratii, sustinand ca nu va exista niciun pact si nicio coalitie de guvernare, sugerand un posibil blocaj politic in Camera Comunelor.

Potrivit exit-poll-urilor, conservatorii vor pierde majoritatea pe care o detineau inainte de convocarea alegerilor parlamentare si dizolvarea Parlamentului.

Laburistii au cele mai multe sanse sa reprezinta o opozitie puternica in timpul negocierilor de Brexit, avand in vedere ca-si doresc ramanerea pe piata unica europeana a Regatului Unit.

De asemenea, aceste rezultate inseamna ca laburistii ar putea sa incerce formarea unei coalitii de guvernare alaturi de liberal-democrati - care s-au retras din mai multe circumscriptii pentru a intari pozitia stangii - si nationalistii scotieni, care se opun iesirii din UE si vor sa castige independenta Scotiei.

Exit-poll-urile nu sunt intotdeauna corecte si trebuie sa amintim esecul urias al acestora in timpul referendumului privind pozitia Marii Britanii in UE.

George Osborne si-a exprimat neincrederea in posibilitatea ca conservatorii sa ramana la putere, sugerand un blocaj politic extrem de real daca exit-poll-urile se dovedesc reale.