Conservatorul George Osborne, care a condus pana in urma cu o luna ministerul Finantelor, a declarat ca rezultatele indicate de primele exit-poll-uri sunt cu adevarat catastrofale, daca se dovedesc corecte, pentru conservatorii lui May, transmite Reuters, citata de news.ro.

"Sunt in primele momente. Este doar un exit-poll. Dar daca acest exit-poll se dovedeste corect, atunci vorbim de o catastrofa completa pentru conservatori si pentru Theresa May", a declarat Osborne.

De asemenea, acesta si-a exprimat ingrijorarea ca conservatorii nu vor putea alcatui o coalitie pentru a ramane la putere, avand in vedere relatiile extrem de tensionate cu liberal-democratii si nationalistii scotieni, care se opun unei iesiri dure din blocul comunitar propusa de May.

"In mod egal, este destul de dificil daca de uitam la numere sa vedem cum laburistii ar putea sa formeze o coalitie, deci suntem pe o adevarata muchie de cutit si cred ca in urmatoarele cateva ore vom avea o diferenta uriasa intr-un numar limitat de circumscriptii".

Osborne sustine ideea ca conservatorii nu vor putea sa castige majoritatea pentru a forma un nou guvern pe Downing Street.

Laburistii au cele mai multe sanse sa reprezinta o opozitie puternica in timpul negocierilor de Brexit, avand in vedere ca-si doresc ramanerea pe piata unica europeana a Regatului Unit.

De asemenea, aceste rezultate inseamna ca laburistii ar putea sa incerce formarea unei coalitii de guvernare alaturi de liberal-democrati, care deja s-au retras din mai multe circumscriptii pentru a intari pozitia stangii - si nationalistii scotieni, care se opun iesirii din UE si vor sa castige independenta Scotiei.

Exit-poll-urile nu sunt intotdeauna corecte si trebuie sa amintim esecul urias al acestora in timpul referendumului privind pozitia Marii Britanii in UE.